Familieopstellingen

Heb je problemen met het aangaan en onderhouden van relaties? Loop je vast in het contact met anderen? Lukt het je niet om je talenten voldoende te benutten? Baal je van steeds terugkerende gedragspatronen? Heb je, kortom, last van blokkades waar je voortdurend tegenaan loopt?

Familieopstellingen maken blokkades zichtbaar

Veel van deze blokkades zijn terug te voeren tot het familiesysteem waar je uit voort komt. Elke familie heeft immers een geschiedenis met gelukkige en verdrietige gebeurtenissen, met gevoeligheden en met een eigen manier van omgaan met dingen.

Door een familieopstelling te doen worden blokkades zichtbaar. Je krijgt inzicht in de verbindingen en problemen binnen jouw familiesysteem. Het laat zien hoe gebeurtenissen invloed hebben gehad op het welzijn en functioneren van familieleden. Dus ook op jou.

Hoe werkt een familieopstelling?

Een familieopstelling richt zich op een concrete vraag die jij hebt ingebracht, zoals:

  • Hoe kan ik het contact met mijn familieleden verbeteren?
  • Ik heb het contact met een familielid bewust verbroken, maar het voelt niet goed.
  • Waarom heb ik binnen mijn relatie voortdurend gedoe over een bepaald onderwerp?
  • Hoe komt het dat ik altijd meer geef dan dat ik ontvang en hoe krijg ik dat beter in balans?

Tijdens een opstelling zijn jouw familieleden niet aanwezig, maar wordt gebruik gemaakt van zogenaamde representanten. Dat zijn mensen uit de groep waarin je de opstelling doet. Die representanten zijn door mij gevraagd. Zij vertegenwoordigen de personen uit jouw familiesysteem, inclusief jezelf.

Ik vraag jou vervolgens om voor bepaalde familieleden een representant in de ruimte op te stellen: een vader, een moeder, een broer, jezelf. En dan gebeurt er iets verrassends. Door de plaats die de representanten in een hen onbekend familiesysteem innemen worden de blokkades zichtbaar. Door dialogen te voeren en representanten te verschuiven proberen we daarna een betere plek voor jou en je familieleden te vinden.

Een opstelling is geen wondermiddel. Het geeft geen directe oplossing voor jouw vraag of probleem. Maar het leert je wel om vanuit een ander perspectief naar je eigen situatie te kijken en daardoor welbewust een pad te kiezen.

Ook een familieopstelling?

Wil je graag een familieopstelling doen? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. Of kijk in mijn agenda wanneer de eerstvolgende familieopstelling wordt gehouden. Misschien is er nog ruimte voor een vraagstelling. Heb je een vraag over de kosten? Kijk dan bij mijn tarieven en vergoedingen. De opstellingen vinden plaats in Zwolle.