Organisatieopstellingen

Waarom loopt in onze organisatie alles zo stroef en lukt het niet om onze doelen te halen? Wat is de reden dat er zoveel ziekteverzuim is en waarom zijn er telkens conflictsituaties? Als dit soort vragen binnen jouw organisatie steeds weer aan de orde zijn, dan kan een organisatieopstelling inzicht verschaffen.

Een organisatieopstelling maakt verborgen belemmeringen zichtbaar

Een organisatieopstelling geeft een goed beeld van de verbindingen tussen mensen, teams en afdelingen binnen een organisatie. Je doorziet hoe de samenwerking écht is geregeld. Je ontdekt hoe gebeurtenissen uit het verleden nog steeds invloed hebben op het organisatiesysteem. Kortom, een organisatieopstelling maakt verborgen belemmeringen zichtbaar.

Hoe werkt een organisatieopstelling?

Een organisatieopstelling richt zich op een concrete vraag die door jou is ingebracht, zoals:

  • Hoe komt het dat wij onze doelen niet halen?
  • Waarom zeggen mijn medewerkers ‘ja’, maar doen ze ‘nee’?
  • Hoe komt het dat ik steeds tegen mijn grenzen oploop en een burn-out dreigt?
  • Waarom kom ik op mijn werk niet goed uit de verf?

Net als bij een familieopstelling maak ik bij een organisatieopstelling gebruik van representanten. Zij vertegenwoordigen jou, een collega of een onderdeel van de organisatie en worden door jou in de ruimte opgesteld. En dan gebeurt er iets bijzonders. De opgestelde representanten blijken lichamelijk en emotioneel heel goed aan te voelen wat zich op de werkvloer afspeelt.

Telkens blijkt weer dat een organisatieopstelling een werkelijkheid laat zien, die tot dan toe verborgen bleef. Door het stellen van vragen probeer ik uit te zoeken waar de balans verstoord is. Door het toevoegen en verplaatsen van representanten zoek ik naar een weg om de belemmeringen op te heffen.

Een opstelling is geen wondermiddel. Het geeft geen directe oplossing voor jouw vraag of probleem. Maar het geeft wel handvatten om vanuit een ander perspectief naar de organisatie te kijken en dat kan het begin zijn van een antwoord op je vraag.

Ook een organisatieopstelling?

Heb je een prangende vraag die je graag voor een organisatieopstelling wil inbrengen? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. Ik doe deze workshop op aanvraag en het liefst op locatie; dus binnen jouw organisatie. Ik kom dan samen met de door mij uitgenodigde representanten naar je toe.